10% Reducere la abonament 5 zile
20% Reducere la abonament 20 de zile
Extra REDUCERE 10%. Activeaza codul FEST Aplica reducerea!
Acasa Blog Totul Despre Postul Intermitent – Avantaje Și Dezavantaje

Totul Despre Postul Intermitent – Avantaje Și Dezavantaje

Ai auzit de postul intermitent sau, în limba engleză, intermittent fasting? Este un concept destul de nou la noi, dar care se bazează pe un principiu vechi, unul de pe la începutul omenirii.

Pe atunci, oamenii nu aveau piețe, supermarketuri sau orice altă posibilitate de achiziționare a hranei. Mâncau doar când vânau câte ceva sau treceau din întâmplare prin zona plantelor / fructelor comestibile.

Putea dura vreme îndelungată în care nu puneau nimic în gură și supraviețuiau foarte bine. Deci e în sângele nostru să rezistăm uneori fără hrană.

El se referă în general la mâncatul tuturor meselor principale ale zilei într-o anumită perioadă de timp, urmând o pauză în care se consumă numai lichide. Hidratarea e de-a dreptul vitală!

Important de știut e că, atâta timp cât adopți o alimentație echilibrată, ce cuprinde toți nutrienții necesari, poți mânca orice vrea sufletul tău.

Nu sunt tocmai recomandate fast food-ul și dulciurile, deoarece nu oferă energie de durată și grăsime sănătoasă.

Mai există și varianta de post total, 24 de ore nu mănânci absolut nimic, însă este destul de extremă.

Aceasta poate fi privită practic ca și postul ortodox sau postul catolic. Totuși, nu trebuie să fii creștin pentru a te bucura de beneficiile postului intermitent.

După cum îți poți da seama, postul intermitent are păreri împărțite, iar asta se întâmplă pe bună dreptate.

Ți-am pregătit, așadar, un articol atât cu părțile sale pozitive, cât și cu cele negative, pentru a ști tot ce contează în cazul în care te decizi să îl încerci.

Nu mai trebuie să cauți informații despre postul intermitent pe forumuri diverse, găsești aici tot ce te interesează. Spor la citit!

 

Avantajele postului intermitent

1. Slăbește

Da, postul intermitent slăbește, chiar dacă am evidențiat ceva mai sus că, atâta timp cât respecți un anumit interval orar, poți mânca orice.

Dacă îl ții cu regularitate, ai ocazia să scapi de orice cură de slăbire infernală a mai apărut. Crede-mă că merită, e mult mai permisiv.

Cum pierzi mai exact kilogramele în plus? Prin simplul fapt că, neavând alimente de digerat și procesat, organismul dă iama în surplusul de grăsime, pe care îl înlătură de parcă nici nu ar fi existat vreodată.

 

2. Scade riscul bolilor cardiovasculare și zahărul din sânge

Fiecare lucru are nevoie de câte un STOP din când în când, iar corpul uman nu face excepție de la regulă.

Mâncatul mai rar reglează tensiunea arterială acumulată datorită stresului cotidian și, din cauză că nu consumi alimente îndulcite artificial atât de des, se împuținează și zahărul din sânge.

 

3. Încetinește procesul de îmbătrânire

Nu asta ne dorim cu toții, să fim pentru totdeauna tineri și frumoși? Cât încă mai fac cercetătorii studii pe acest subiect, ne mulțumim deocamdată cu încetinirea îmbătrânirii prin mijloace naturale.

Postul intermitent fastting  oferă rezultate miraculoase chiar și în privința acestui aspect. El previne deteriorarea celulelor și reduce influența radicalilor liberi prin organism.

De asemenea, ajută la concentrare și la alte activități ale inimii, respectiv creierului. Nici inflamațiile nu te vor mai "vizita" atât de des datorită acestui post de transformare a stilului de viață într-unul mai sănătos.

 

4. Nu se atinge de masa musculară

Așa că, în situația în care faci sport și ții postul intermitent după un program strict, vei vedea că încet, încet se vor forma mușchii în loc să dispară.

Corpul se hrănește cu grăsimea în exces pe care toți o avem într-o oarecare măsură. Până ajunge la finalul ei, se va obișnui cu rutina ta alimentară și nu va mai simți nevoia greșită de a digera non-stop câte ceva.

 

5. Dă culoare lumii

Poate că pare puțin fantastic acest element al listei, însă te asigur că e cât se poate de adevărat.

Postul intermitent de 16 ore are o eficiență sporită inclusiv prin faptul că îți conferă luciditate. Atunci când nu ai corpul plin de toxine, privești viața într-o lumină diferită, una în care culorile sunt mai vii și mai puternice.

Acorzi, astfel, o atenție sporită la tot ce te înconjoară și, în timp, e destul de posibil să creezi relații mai calitative.

Am ajuns la finalul celor mai importante puncte forte ale postului intermitent și, deși sunt puține, e necesar să scoatem la iveală și punctele slabe. În acest fel vei putea lua decizia de a-l urma sau nu în conștiință de cauză. 

Dezavantajele postului intermitent

1. Nu e potrivit chiar pentru toată lumea

Există câteva categorii de persoane care ar face mai bine să se ferească să țină postul intermitent. Aici includem femeile însărcinate, proaspetele mămici și oamenii subponderali.

În schimb, cu supraveghere alături, pot încerca postul copiii – cei sub 18 ani – și persoanele care urmează un tratament prescris de medic.

 

2. Vine cu riscul amețelii, oboselii și chiar depresiei

E greu să te adaptezi unui asemenea regim. El nu e o simplă dietă, ci, ținut o perioadă mai lungă de timp, schimbă din temelii funcționarea activității intestinale. Nu oricine face față la acest tranzit.

Evident, de cele mai multe ori e vina alimentației dezechilibrate din orele în care poți mânca. Te-am atenționat deja referitor la acest capitol, motiv pentru care nu are rost să insist asupra nutrienților necesari zilnic.

Imediat ce observi mici nereguli în felul cum te simți, oprește postul. Mai bine o faci într-o fază incipientă, decât să apară probleme grave de sănătate.

 

Deci, cum ți se pare ideea de a nu mai ține post doar vinerea? Ai parte nu doar de beneficii spirituale, ci și de unele cât se poate de lumești.

Pentru a fi 100% că nu-ți lipsesc vitamine și minerale esențiale unei zile lungi şi istovitoare de post, comandă meniul de post intermitent de la Fit Food Way, iar mâncarea delicioasă vine direct la tine.

Niciodată nu a fost mai ușor să ții post ca acum, profită de oportunitate!

 

13/09/2019