10% Reducere la abonament 5 zile
20% Reducere la abonament 20 de zile
Extra REDUCERE 10%. Activeaza codul 6ANI Aplica reducerea!
Acasa Blog Healthy lifestyle - povești sau necesitate?

Cu toții știm reproduce faimosul dicton „Pentru o viață sănătoasă, evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi.” Dar oare acesta este secretul pentru o viață sănătoasă? Un healthy lifestyle poate fi redus la această recomandare? Ei bine, noi credem că nu!

De aceea, ne propunem să prezentăm comunității Fit Food Way acest subiect ce capătă tot mai mare atenție publică în societatea românească. Dar ce atâtea vorbe? Hai să trecem la treabă!

Conținut

  1. Etimologia și definiția conceptului de healthy lifestyle
  2. Alimentația potrivită unui healthy lifestyle
  3. Importanța sportului pentru un healthy lifestyle
  4. Echilibrul dintre viața privată și cea profesională
  5. Importanța vieții sociale pentru un healthy lifestyle
  6. Beneficiile unui healthy lifestyle

1. Ce înseamnă “healthy lifestyle”?

Traducerea în românește a conceptului „healthy lifestyle” ar fi „stil de viață sănătos.” Totuși, această echivalare a termenilor nu e suficientă pentru a înțelege acest domeniu atât de vast și complex. Astfel, un healthy lifestyle nu se rezumă doar la absența bolii sau slăbiciunii fizice, ci un stil de viață sănătos presupune o stare completă de bine în ceea ce privește dimensiunea fizică, psihică și socială a cuiva.

Ooook, dar ce trebuie să faci mai exact pentru o viață sănătoasă, descrisă așa cum am spus mai sus?! Citește în continuare, fiindcă noi, cei de la Fit Food Way, ne propunem să-ți fim un ajutor eficient pentru dobândirea unei vieți sănătoase!

2. Alimentația sănătoasă, potrivită unui healthy lifestyle

Unul din cele patru elemente ce formează un healthy lifestyle este alimentația. Desigur, ne referim aici la alimentația sănătoasă. Dar ce înseamnă mai exact să mănânci sănătos? Un regim alimentar sănătos trebuie să includă toți nutrienții și sursele de energie de care corpul uman are nevoie.

Deci, dieta noastră trebuie să conțină proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale și apă. Toate acestea trebuie să fie ținute în echilibru, astfel încât corpul tău să poată produce energia de care ai nevoie peste zi.

De asemenea, trebuie avut grijă la cantități, pentru ca numărul de calorii pe care le ardem să fie egal cu numărul de calorii consumate (aceasta este o metodă eficientă de a te menține la greutatea dorită).

Fiindcă ținem la sănătatea ta, la Fit Food Way am conceput meniuri personalizate, în funcție de motivațiile tale (slăbit, menținere sau creștere a masei musculare). Dacă vrei să afli mai multe, intră aici.

Care sunt beneficiile oferite de o alimentație sănătoasă? Am putea enumera o sumedenie de efecte pozitive ale unui healthy lifestyle, dar am vrea să ne rezumăm la următoarele: clădirea unui sistem imunitar puternic ce va duce inclusiv la scăderea riscului de a dezvolta boli cronice, un boost constant de energie pentru activitățile de peste zi și păstrarea unei greutăți corporale potrivite și dorite de tine.

Totuși, deși cunoaștem cu toții beneficiile și importanța unui stil de viață sănătos, de ce ne este atât de greu să adoptăm un regim alimentar sănătos? Stresul reprezintă un factor perturbator pentru implementarea stilului de viață dorit. Tendința persoanelor expuse la stres continuu este să mănânce mai mult decât au nevoie și să facă mai puțină mișcare, ceea ce duce inevitabil la punerea de kilograme în plus.

Mână în mână cu stresul, merge lipsa de timp și graba specifică secolului nostru. Din cauza faptului că suntem mereu „presați de timp,” ajungem să consumăm tot mai multă mâncare de tip fast-food sau semipreparate ce le punem la microunde.

Consumate în exces, acestea devin dăunătoare pentru sănătatea noastră. Totuși, mirajul mâncării de tip fast-food este uluitor și datorită prețurilor reduse comparat cu cele ale mâncării gătite și servite în restaurante.

Deoarece am înțeles graba și presiunea constantă a timpului, dar și tentația prețurilor reduse în industria fast-food, Fit Food Way a venit cu o soluție: meniuri zilnice (avem și pachete lunare!), livrate direct la tine la muncă sau acasă, la un preț avantajos! Dacă vrei un ajutor în implementarea unui healthy lifestyle, Fit Food Way îți stă la dispoziție. Profită acum de oferta noastră!

Tips & Tricks pentru implementarea unui stil de viață sănătos:

  • Planifică-ți mesele pentru a nu cădea din nou pradă presiunii timpului. Acest obicei este de un real folos și ca un bonus te ajută să economisești și bani! Ia-ți o zi din săptămână pentru a planifica mesele și meniul pentru săptămâna ce urmează. Nu doar că nu vei mai recurge atât de ușor la fel și fel de alternative nesănătoase, de tip fast-food, dar vei economisi bani, deoarece vei putea face cumpărături mult mai organizat și cumpătat (așa-i că atunci când intri flămând în magazin ai tendința de a umple coșul, crezând că vei mânca pe loc tot ceea ce îți face cu ochiul?)
  • Încearcă să mai găsești pe cineva care se luptă să adopte un stil de viață mai sănătos. Suportul unei comunități facilitează implementarea unui regim alimentar sănătos. La Fit Food Way acoperim ambele nevoi, de aceea propunem meniuri special gândite de specialiști, pe care le poți programa în funcție de nevoile tale. De asemenea, urmărește-ne pe platformele de social media și intră în comunitatea noastră!

3. Importanța sportului pentru un healthy lifestyle

Din păcate, în sistemul educațional românesc sportul nu a avut (iar acum îl facem online) un rol important în devenirea elevilor și a studenților. De regulă era „ora liberă,” de la care cei care nu se considerau fit chiuleau, sau la care profesorul le dădea mingea de fotbal băieților pentru a se juca. Ce să vorbim de o pedagogie a sportului și prezentarea beneficiilor pe termen lung ale practicării acestuia?

Abia după ani, atunci când ne-am trezit cu dureri de spate și oboseli cronice am început să descoperim efectele extraordinare ale practicării unui sport. Din fericire, acum avem o multitudine de posibilități de a ne educa în ceea ce privește sportul și chiar mai multe posibilități de a-l practica!

Sportul este o componentă esențială a unui healthy lifestyle, întreținând atât sănătatea fizică cât și cea psihică. Dintre beneficiile fiziologice amintim: întărește inima, îmbunătățește funcționarea plămânilor și a creierului (combate emoțiile negative, reduce anxietatea și stresul). De asemenea, beneficiile psihice și sociale sunt valoroase și ele: dezvoltarea aptitudinilor de lider, abilitatea de a lucra în echipă și formarea de noi relații inter-umane.

4. Echilibrul dintre viața privată și cea profesională

Alături de un stil de viață sănătos și de practicarea sportului, alăturăm și dezvoltarea unui ritm echilibrat între activitățile profesionale și cele personale. Aceasta se încadrează în practicile esențiale pentru un healthy lifestyle, deoarece duce la o viață împlinită, în care alternanța dintre relaxare și productivitate este în echilibru. Creierul uman este conceput atât cu nevoia de relaxare și odihnă, cât și cu nevoia de activitate profesională.

Totuși, atunci când activitatea profesională pune un stres constant pe noi, astfel încât nu mai reușim să ne relaxăm și odihnim suficient, vom ajunge la oboseală cronică. Acest tip de oboseală este cunoscut sub denumirea de burnout.

Paul Olteanu definește starea de burnout în podcastul Mind Architect ca stres cronic ce survine în urma expunerii îndelungate la factori de stres ce vin din mediul extern persoanei noastre. Simptomele burnout-ului sunt (1) epuizare emoțională, (2) lipsa eficienței și a sensului în muncă și (3) depersonalizare/cinism (pierderea entuziasmului).

Tips&Tricks pentru implementarea unei cadențe sănătoase între muncă și odihnă:

  • Ține un jurnal în care să îți monitorizezi activitățile zilnice
  • Stabilește-ți prioritățile și împarte activitățile în funcție de acest criteriu
  • Achiziționează o agendă în care să-ți poți planifica fiecare zi
  • Fii conștient de limitele pe care le ai (chiar dacă poți arăta ca Superman sau Wonder Woman, să știi că nu ai puteri supranaturale)
  • Investește în activități recreative constante (nu trebuie să fie costisitoare), nu doar în vacanțe anuale pompoas

5. Importanța vieții sociale pentru un healthy lifestyle

Un ultim factor ce contribuie semnificativ la un stil de viață sănătos este reprezentat de interacțiunile sociale fructuoase pe care le avem. Din păcate, în contextul epidemiologic actual, o mulțime de evenimente ce aduceau oamenii împreună au fost suspendate. Mai mult chiar, pentru mulți chiar și locul de muncă a trecut într-un sistem remote. Astfel, activitatea socială a multora a avut de suferit.

Totuși, omul are o nevoie fundamentală de a interacționa fizic cu alte persoane, deoarece aceasta are efecte extrem de pozitive asupra percepției de sine și simțului valorii individuale.

De asemenea, prezența unei comunități în viața unui individ asigură o mai bună gestionare a stresului și a provocărilor, oferind sprijin emoțional, psihic și chiar fizic. Fiindcă acest domeniu nu este de neglijat, îți propunem următoarele tips&tricks ce vor ajuta la îmbunătățirea interacțiunilor tale sociale:

  • Petrece mai mult timp cu familia
  • Planifică o ieșire/vacanță cu oameni care îți dau o stare de bine
  • Folosește-te de platformele sociale pentru a te conecta cu diverși prieteni din alte zone

6. Beneficiile unui healthy lifestyle

După cum ai observat deja, cela patru componente esențiale ale unui stil de viață perfect sunt (1) alimentație sănătoasă, (2) practicarea sportului, (3) dobândirea echilibrului între muncă și viața privată, (4) o viață socială sănătoasă. Privește la conceptul de healthy lifestyle ca la un puzzle alcătuit din patru piese.

Dacă vrei să ai imaginea completă și să te bucuri de o imagine frumoasă, trebuie să îmbini toate cele patru elemente. Cu toate că la început nu este ușor, caută să îmbini toate cele patru domenii de care am vorbit.

Sfatul nostru pentru tine este să iei în serios implementarea unui healthy lifestyle, deoarece beneficiile acestuia sunt evidente și dovedite științific. Un studiu al celor de la Harvard a demonstrat că viața celor ce au un stil de viață sănătos este prelungită cu până la 14 ani.

Adoptă acum un stil de viață sănătos! Fit Food Way este alături de tine și este gata să-ți livreze mâncare suuuper #healthy!

04/03/2022