Nimic nu se compară cu obiectivele stabilite la începutul anului. Gata, oficial omul decide că nu mai mănâncă toate prostiile, poate chiar adoptă un regim alimentar de slăbit sănătos, și neapărat se apucă să meargă la sala de fitness și să facă exerciții fizice în fiecare zi.
Entuziasmul e extraordinar înainte să înceapă treaba propriu-zisă, dar pe urmă el renunță încet, încet la planuri și revine la vechiul tipar. Îți sună cunoscut sistemul? Moment de sinceritate: recunoști că l-ai folosit și tu măcar o dată în viață (chiar an de an)?
De multe ori se întâmplă inconștient, iar după o vreme observi detașat că s-a zis cu schimbările benefice deocamdată – consideri tu – și îți vezi în continuare de obiceiurile nocive. În anul următor o iei, desigur, de la capăt.
Cum bănuiesc să știi deja, pentru a ieși dintr-un asemenea cerc vicios, primul pas este să realizezi că există o problemă și să identifici motivele care o determină. Altfel n-ai cum să o rezolvi. Bineînțeles, noi suntem aici să te ajutăm, ca întotdeauna.
Experiența ne-a învățat că cheful de sală dispare la majoritatea persoanelor imediat după prima lună din an și am făcut câteva cercetări ce au scos la lumină principalele cauze, pe care ți le prezentăm în articolul de față.
Poate te vei regăsi în lista de mai jos sau sperăm că cel puțin îți va fi de folos pentru o introspecție amănunțită. Depinde numai și numai de tine ce accent pui asupra sănătății tale și ce decizii iei în acest sens.
De ce "uită" oamenii de sala de fitness după luna ianuarie
1. Țelul intră într-un con de umbră
Sigur, a fost drăguț să îți stabilești cândva anul trecut că te apuci de sport și ții o dietă strictă pentru slăbit, ca până la sfârșitul anului să ajungi la numărul kilogramelor dorite.
Între timp au intervenit însă alte responsabilități, s-au tot adunat și tu te-ai oprit undeva pe drum cu programul de exerciții fizice. De meniurile de slăbit nici nu mai vorbesc.
La sfârșitul zilei, când ai puțin timp liber pentru tine (asta dacă îți permiți acest lux), e mult mai plăcut să te uiți la un serial/TV decât să alergi pe bandă, să ridici greutăți sau alte asemenea "nebunii".
Nu te mai gândești deloc la mersul la sală și îți vine absolut natural să o lași baltă înainte să te fi obișnuit cum trebuie cu ea. Până la urmă, parcă nu e așa o prioritate să arați și să te simți bine, nu?
2. E prea frig afară
Dimineața, când pornești spre serviciu, ai impresia că îngheață inclusiv și sufletul din tine. E iarnă, e frig și te îngrozește gândul de a te îmbrăca într-un tricou și colanți/pantaloni scurți.
Prima zi la sala de fitness e drăguță atât pentru fete, cât și pentru băieți. Totuși, dacă e pe zi ce trece tot mai frig, exact cum s-a petrecut anul acesta, interesul provocat de noutate dispare ușor și nu-ți mai vine să ieși din casă.
Cum se presupune că poți lăsa căldura căminului pentru o deplasare de câteva minute spre sala de fitness care, în loc să te relaxeze, te îndeamnă să faci fel și fel de exerciții fizice? Mulți ar spune că e o adevărată cruzime.
3. Își pierd motivația
Condiția fizică bună e chiar obligatorie? E mai simplu să te bazezi pe principiul că cine te iubește, te iubește așa cum ești. Să se gândească la metode de slăbit oamenii nefericiți, care n-au alături pe cine trebuie.
Te încurajezi că, la urma urmei, nimeni n-a murit din cauza câtorva kilograme în plus. Nu vreau să te sperii, însă crezi asta fiindcă n-ai citit studii serioase legate de ce se întâmplă în organismul uman care nu face suficiente exerciții fizice.
Nu afirm că tu ai face parte din această categorie, dar unele persoane tind chiar să nu mai urmărească pe rețelele de socializare antrenorii de fitness care la început le motivau, ca să scadă nivelul vinovăției.
În caz contrar, riști să vezi o poză cu cineva în formă maximă și să simți că îți spune "ăsta puteai fi tu, dacă aveai chef de sport...".
4. Se întunecă devreme
Te trezești când abia se luminează de ziuă și ajungi acasă de la birou cam pe când deja se întunecă. Noaptea e făcută ca să dormi sau măcar să lenevești, nu?
Parcă și energia se reduce considerabil iarna și tot ce îți dorești e să te bagi cât mai repede sub plapumă. Nu contează că e ora 18, e noapte afară, ceea ce îți dă tot dreptul, în opinia ta, să te oprești chiar și din gândit.
Deși, sincer vorbind, te poți deconecta extrem de eficient și alergând pe bandă, în timp ce îți răsună muzica preferată în căști.
O lună, de probă, a mers cumva. E prea mult să continui și în februarie. Lasă, că poate vei reveni la sală când soarele te va însoți până seara târziu...
5. N-au descoperit antrenamentul potrivit pentru ei
Degeaba ai clar în minte scopul – să fii în formă, dacă nu simți nicio plăcere ducându-l la îndeplinire. Pentru ca ceva pe lumea asta să funcționeze, e nevoie de un echilibru între util și plăcut.
Sala nu trebuie privită ca o tortură. Nu te orienta spre cele mai grele exerciții ca să ajungi mai repede la rezultatele visate, fiindcă acesta nu e un proces cu o dată de expirare. Vei beneficia o vreme de slăbit sănătos și rapid, însă menținerea la nivelul dorit se va desfășura pe parcursul întregii vieți.
Fiind conștienți de această relație de durată cu sportul, oamenii se sperie când încep un anumit antrenament și descoperă la scurt timp după aceea că nu le place. Ei preferă să pună un stop vehement în loc să se orienteze spre altceva.
Există inclusiv și jocuri ce pot fi făcute la sala de fitness, deci garantat vei găsi ceva care să se potrivească stilului tău. Trebuie numai să ai răbdare și să faci diverse încercări.
6. Au vrut doar să fie la modă
Fără îndoială ai văzut și tu fete la sala de fitness care se așează frumos în fața oglinzii și se apucă de ședința foto. E vital ca lumea să știe că sunt interesate de aspectul fizic, iar exercițiile în sine sunt detalii uneori total nesemnificative.
Ei bine, oricât de amuzantă ar părea situația, acestea au de multe ori influență asupra altora. Dau impresia că totul e glamour și floare la ureche, iar numărul celor înscriși la sală crește formidabil... o lună.
Când constată fanii că la sală se face efort de fapt, că pătrățele nu se obțin făcând fotografii profi, se retrag cu același avânt cu care au făcut în primă fază abonamentul.
7. Organizarea lor e ineficientă
A părut o idee bună să te preocupe exercițiile pentru slăbit în timpul sărbătorilor, când erai în concediu și erau departe de tine stresul de la job și activitățile cotidiene.
Acum e alta povestea, pentru că ești non-stop într-o alergătură și nu știi de ce să te apuci mai întâi. Când să mai ajungi și la sală? De obicei n-ai timp nici să respiri sau te convingi că e așa.
Analizând cu atenție ceea ce faci peste zi, îți vei da seama că organizarea e cheia. Dacă n-ai da atâta scroll pe Facebook și te-ai uita la filmulețe despre pisici sau ți-ai eficientiza munca, poate că ai reuși să te ocupi și de exercițiile fizice...
8. Rezultatele dorite nu apar cum ar bate din palme
Slăbitul rapid rareori e și sănătos. Corpul necesită timp pentru a se adapta sportului și rezultatele nu apar după prima sesiune de exerciții la sală.
Secolul vitezei însă ne-a învățat să vrem totul fix în clipa asta, iar dacă nu se întâmplă cum vrem, ne plictisim.
Așadar, când nu vezi modificări substanțiale la urcarea pe cântar, deja îți pui întrebări și te eschivezi. Ce rost are să obosești făcând antrenamente dacă nu se întâmplă nimic? Cum își permite organismul să nu te asculte și să ajungă la proporțiile dorite ca prin magie?
Nu mai căuta scuze, îndreaptă-te spre soluții. În cazul în care vrei cu ardoare să uiți ceva, uită de posibilitatea de a pierde vremea în loc să mergi la sală. Beneficiile sportului nu se reduc la aspectul fizic, ci cuprind toate organele interne.
Combină exercițiile fizice cu mâncarea sănătoasă și vei fi de neoprit! La Fit Food Way găsești meniuri de slăbit, menținere a greutății și creștere a masei musculare, click aici pentru detalii.