10% Reducere la abonament 5 zile
20% Reducere la abonament 20 de zile
Abonează-te la newsletter pentru a primi oferte exclusiv pentru abonați! Aboneaza-te
Acasa Blog Alege îndulcitori naturali, alege să fii sănătos!

Zahărul alb este un aliment extrem de nociv pentru sănătate, nutriționiștii numindu-l și “otrava albă”. Consumul de zahăr nu are niciun fel de beneficiu pentru organism, din contră, poate cauza numeroase probleme de sănătate.

Pe lângă faptul că zahărul și nevoia de dulce creează dependență, acesta poate avea și următoarele efecte negative asupra sănătății:

  • Afectează sistemul cardiovascular
  • Contribuie la apariție cariilor dentare 
  • Determină depunerea grăsimii abdominale
  • Malnutriție sau un stil de viață nesănătos
  • Diabet de tip 2
  • Infecții fungice
  • Acnee și ten cu probleme
  • Osteoporoză și probleme legate de asimilarea calciului
  • Scăderea imunității
  • Contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii

Fiind considerat unul dintre cele mai toxice alimente, zahărul ar trebui evitat din alimentație cu orice preț. Totuși, pentru a potoli nevoia de dulce, poți alege alte variante, mai sănătoase.

Pentru a înlocui zahărul și a avea un regim alimentar mai sănătos, poți alege să folosești îndulcitori, fie artificiali, fie naturali.

Îndulcitorii artificiali sunt folosiți adesea pentru a îndulci mâncarea și băutura. Aceștia sunt chiar mai dulci decât zahărul și au calorii puține sau chiar deloc. Printre cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali se numără aspartamul, zaharina, sucraloza și acesulfamul de potasiu. Aceștia nu sunt dăunători sănătății, dar pentru fiecare îndulcitor artificial a fost stabilită o doză zilnică recomandată.

Pentru o alimentație cât mai sănătoasă se recomandă utilizarea îndulcitorilor naturali. Aceștia provin direct din flori și plante, nefiind procesați, sunt saraci în calorii și în fructoză, dar au un gust foarte dulce și pot fi folosiți cu succes în îndulcirea deserturilor. După caz, aceștia pot aduce și beneficii organismului, fiind bogați în minerale și vitamine.

Alternative pentru zahăr se găsesc în prezent cu ușurință și sunt la îndemâna oricui. Acestea vin în ajutorul tău dacă vrei să afli cum să mănânci sănătos, fără a fi nevoit să renunți la micile plăceri culinare. În cele ce urmează vei afla ce îndulcitori naturali să incluzi în alimentația ta.

 

Tipuri de îndulcitori naturali

  1. Mierea de albine

Mierea de albine este unul dintre cei mai cunoscuți și folosiți îndulcitori naturali. Aceasta este obținută prin transformarea și prelucrarea nectarului din flori de către albine și depozitat în celulele fagurilor. În acel moment, se produc diferite reacții chimice și din nectar începe să se formeze mierea. Ea este apoi colectată de apicultori și transferată pentru prelucrare ulterioară.

Mierea are un conținut bogat în calorii și este foarte dulce, tocmai de aceea se folosește în alimentație în cantități mici. Totuși, mierea este benefică pentru sănătate, deoarece conține mare parte din vitaminele care se recomandă a fi consumate, cum ar fi cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu.

Acest îndulcitor poate fi folosit cu succes în diverse rețete,  dar și în tratarea răcelilor, arsurilor sau pentru întărirea sistemului imunitar.

 

  1. Ștevia

Ștevia este un îndulcitor natural din plante, fiind produsă din frunzele plantei Ștevia Rebaudiana Bertoni. În lume există până la 150 de soiuri de ștevie și cel mai frecvent se găsește în America de Nord și de Sud.

Acest îndulcitor este unul dintre cele mai dulci și mai sănătoase. Ștevia este de 200 până la de 300 de ori mai dulce decât zahărul, dar nu conține calorii. Acest lucru o face un îndulcitor ideal pentru diete sau pentru persoanele care își controlează aportul caloric. Numărul redus de calorii face ca ștevia să fie o alternativă sănătoasă pentru persoanele diabetice sau pentru persoanele care vor să piardă în greutate. De asemenea, studiile de specialitate arată ca ștevia contribuie și la scăderea tensiunii arteriale, atunci când aceasta este prea ridicată.

 

  1. Siropul de agave

Agave este un tip de nectar de miere, care se produce din frunzele plantei de Agave. Datorită gustului său dulce, este utilizată și pentru a produce îndulcitori.

Siropul de agave are un conținut caloric ridicat și, dacă este consumat în cantități mari, poate contribui la creșterea în greutate sau la apariția cariilor dentare. Acesta are însă un indice glicemic mult mai mic decât zahărul rafinat și, astfel, nu duce la o creștere bruscă a glicemiei.

De asemenea, acesta poate oferi anumite beneficii pentru sănătate, deoarece conține cantități mari de vitamine și antioxidanți, care îți protejează organismul de pericolele exterioare și contribuie la întărirea imunității.

 

  1. Eritritolul

Dacă vrei să folosești un îndulcitor natural fără calorii sau cu un conținut scăzut de calorii, eritritolul este cea mai bună alegere. Acesta este un alcool din zahăr, produs în mod natural de fructe. Se găsește în pere, pepeni, struguri sau chiar porumb. Gustul și aspectul eritritolului sunt asemeni zahărului, însă diferența constă în lipsa de efecte secundare produse, practic acesta are 70% din dulceața zahărului și doar 6% din caloriile lui.

Este un îndulcitor natural care poate fi consumat și de către persoanele diabetice sau de cele care țin cure de slăbire. Eritritolul nu crește nivelul zăharului din sânge sau al insulinei și nici nu afectează nivelurile de grăsimi din sânge, cum ar fi colesterolul sau trigliceridele.

Mai mult decât atât, consumul de eritritol poate avea efecte benefice pentru sănătate. De exemplu, unele studii arată că acest tip de îndulcitor natural ar putea îmbunătăți funcția vaselor de sange și ar putea oferi protecție împotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ.

Datorită structurii chimice unice a eritritolului, corpul îl poate digera cu ușurință. Cu toate acestea, consumul excesiv poate provoca flatulență și balonare, tocmai de aceea el trebuie consumat în doză limitată.

 

E timpul să adopți o dietă fără zahăr prin folosirea unor îndulcitori naturali mai sănătoși și benefici pentru organism!

Dacă nu ai timp să pregătești zilnic preparate culinare, apelează la noi pentru cele mai sănătoase meniuri, gătite doar cu ingrediente proaspete și de calitate. Adoptă un regim alimentar sănătos!

27/10/2021