10% Reducere la abonament 5 zile
20% Reducere la abonament 20 de zile
Extra REDUCERE 10%. Activeaza codul FEST Aplica reducerea!
Acasa Blog Ce să mănânci de sărbători ca să nu ai probleme de greutate

E din nou acea perioadă din an în care nu contenim să facem o mulțime de feluri de mâncare cu rețete care mai de care mai sofisticate pentru sărbătorile de iarnă. Dieta de dinainte de sărbători a fost în mod oficial dată uitării, iar la cea de după sărbători nici nu vrem să ne gândim.

Fie că gătești tu personal sau comanzi mâncarea de sărbători, tentația e la fel de mare și silueta ta este pusă grav în pericol. Și asta nu se întâmplă numai din cauza predispoziției la excese.

Pentru că noi suntem adepții mâncării sănătoase tot anul, chiar și de sărbători – când nu ți-o livrăm, ți-am pregătit acest articol. El nu cuprinde doar sfaturi vagi pe care să le respecți când te așezi la masă, ci exemple concrete de ce anume și cât să mănânci.

Oricum, îți recomandăm să nu-ți umpli mai mult de o singură dată farfuria la o masă. Preferabil ar fi să optezi pentru rețete deosebite de sărbători numai la prânz, în timp ce e obligatoriu să te hidratezi din plin (cu apă). Continuă să faci sport, cel puțin câte o scurtă plimbare zilnic, pentru digestie.

Ce să mănâncam de sărbători pentru ca să nu avem probleme de greutate

Micul dejun

După cum bine știi, micul dejun reprezintă cea mai importantă masă a zilei. Această regulă nu se schimbă nici când vorbim despre mâncarea din timpul sărbătorilor de iarnă.

Nu te teme, nu-ți recomandăm vreo mâncare de regim sau altceva asemănător. În schimb, va trebui să adaptezi într-o oarecare măsură propunerile noastre dacă ești adeptul mâncării vegane.

Astfel, te informăm că micul dejun este cel care îți permite să dai puțin iama în dulciuri. Poți consuma la această masă principală o bucată de prăjitură, câteva nuci umplute tradiționale sau o felie din mult iubitul cozonac.

Important este ca timp de aproximativ 2-3 ore după acest mic festin să stai departe de orice alte preparate. Evident, asta luând în considerare și faptul că ai respectat mărimea porției pe care am menționat-o în paragraful anterior.

De asemenea, în cazul în care te chinuie conștiința, măcar o dată la două zile ai putea să iei un mic dejun ușor. El poate fi format dintr-un iaurt cu cereale, fructe oleaginoase sau brânză slabă. Tu alegi cum procedezi, doar gândește-te la echilibru!

Prânzul

Ai mâncat de dimineață, ai luat și pauza binemeritată... și acum ți-e foame din nou. Ce e de făcut? În primul rând, tragi adânc aer în piept și te concentrezi pe ce să pui mai exact în farfurie. Nu uita că desertul l-ai savurat deja, deci îți iei adio de la el pentru azi.

De data aceasta, contează mult să nu combini carbohidrații simpli cu grăsimi. Practic, dacă ai poftă de carne, lasă la o parte garnitura. Nici sarmalele nu le completa cu smântână, ci încearcă să te bucuri de gustul lor autentic.

Poți mânca între 2 și 4 sarmale, în funcție de dimensiunea lor. Cu cât sunt ele mai mici, cu atât numărul lor e mai mare, desigur. Totuși, nu profita de subiectivitatea legată de acest aspect pentru a-ți umple farfuria cu vârf. Silueta ta nu va aprecia.

Este momentul zilei în care ești liber să consumi tobă, caldaboș, leber și alte nebunii de sezon făcute din carne. Asociază-le eventual cu o salată, nicidecum cu clasicii cartofi.

Până și friptura în vin este suficient de aromată pentru a-ți încânta papilele gustative fără ajutorul unei garnituri obișnuite. O salată de legume alături te va impresiona de-a dreptul!

Cina

Nu e un secret că seara digestia trebuie ferită de alimentele grele. În caz contrar, somnul tău nu va fi deloc unul liniștit și kilogramele se vor depune fără niciun pic de milă fix în locurile în care ți le dorești cel mai puțin.

Așadar, cina este masa zilei la care salata trebuie să fie vedetă indiferent că vorbim despre mâncarea de sărbători sau cea din restul timpului. Vestea bună e că ai ocazia să alegi binecunoscuta și îndrăgita salată de boeuf.

Cu toate acestea, nu-ți imagina că mănânci în voie... Te oprești la două linguri consistente de salată de boeuf și o mănânci exact așa cum este ea, adică fără pâine sau ceva ingrediente extra.

Asta înseamnă că rețeta de salată de boeuf pentru sărbători va fi, începând cu această iarnă, mai light: nu se va scălda în maioneză și eventual va conține ceva mai puțină carne decât până acum.

Alte variante le constituie cu siguranță salatele de crudități, unde poți adăuga brânză slabă și fel și de mirodenii. Pune-ți creativitatea la treabă, astfel încât preparatul să fie apetisant și totodată sățios.

Ei bine, te simți mai pregătit acum ca să întâmpini sărbătorile de iarnă? În general, cel mai mult rău îl face excesul... Gustă din toate, dar nu mânca absolut nimic tocmai pe săturate!

Revenim la tine cu rețetele noastre consacrate de mâncare sănătoasă după sărbători, din 4 ianuarie, deocamdată livrăm în: Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Cluj, Deva, Iași, Oradea, Ploiești, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara și Zalău.

23/12/2020